Nehrer György: "A kocka el van vetve"

 



Nem véletlen a cím választás.  Talán a helyzet is bizonyos értelemben hasonló. Azt szoktuk mondani, hogy a történelem ismétli önmagát.  „Alea iacta est” vagyis a kocka el van vetve. Eredetileg Kr. e. 49. január 10-én mondta Julius Caesar amikor seregeivel átlépte a Rubicon folyót. A római törvények szerint  hadvezér csak a seregei nélkül léphette át a folyót, ami akkor Itália határának  számított. Caesar akkoriban nyílt kenyértörést vállalt a Szenátussal és a polgárháború elkerülhetetlenné vált.  Caesar  indulni akart a consul választáson, de politikai ellenfele  Pompeius újra életbe léptetett egy törvényt, hogy a tisztségre pályázónak személyesen is  jelen kell lennie Rómában. Ezt arra használták volna fel, hogy az ellene gyűjtött vádak valamelyike alapján elítélhessék és megfoszthassák a szabadságától. Az „alea”, „kocka” szó a rómaiak népszerű dobókockajátékára utal, amelyben kipróbálhatta mindenki a szerencséjét. Melyben ha a kockát eldobtad, azzal sorsot vetettél. A kockát  már nem lehetett visszafordítani. 

Talán nem unalmas történelmi áttekintés után lássuk, hogy miért is választottam ezt a címet az írásomnak.

A színfalak mögül előlépet egy fiatalember, akit Magyar Péternek hívnak. Ismeri a jogot, ismeri a jelenlegi hatalom struktúráját. Dolgozott a jelenlegi hatalomnak különböző pozíciókban. Azt mondja magáról, hogy jobboldali. Az én korosztályom még ismerhette a nagyapját Erőss Pált. aki szintén jogász volt. A nagyanyja Mádl Ferenc köztársasági elnök testvére volt. Ahogy mondani szokás; jó családból származó, okos és képzett fiatalember.

Mivel az író is ember;  és van politikai véleménye - akkor is - ha nem tartozik egyik pártnak, vagy pártokhoz köthető személyeknek - se köszönettel, se hálával. Szóval a szerzőnek jelen esetben tök mindegy, hogy Magyar Péter jobboldali-e, vagy akármilyen oldali. A szerzőnek jelen esetben egy dolog fontos, hogy Magyar Péter valóban tenni akarjon a hazájáért, a magyar népért. Azt nem tudhatjuk előre, hogy ő ugyanolyan hamis Messiás-e mint a többi pártvezér. Viszont azt mondják, hogy a „puding próbája az evés”. Így, ezt csak akkor tudjuk meg, ha hatalomra segítjük. Igen, mi, a NÉP! Mert egymagában ő semmire nem fog jutni a ma regnáló rezsimmel szemben. Ugyanazt kockáztatja, mint Caesar. Magyar Péternek viszont csak egy maroknyi serege van. Az ő mindent elsöprő serege a nép lehet. Nem válogathat, hogy a nép gyermekei jobboldaliak, baloldaliak, vallásosok vagy ateisták-e. Azt viszont látnia, és szem előtt kell tartania, ha ezt a népet tettekre ébreszti, akkor ez a nép ugyanúgy vissza is fogja venni tőle a bizalmat, ha ismét becsapják. Ezt a szellemet már nem tudja újból visszagyömöszölni a palackba – évtizedekre.  

1990-ben a rendszerváltáskor 37 éves voltam, tele reménnyel és álmokkal, most 71 évesen  tele vagyok csalódással, az álmaim pedig már kihunyóban vannak. Eltelt 34 év és számtalan hamis Messiás jött a semmiből mindenféle pártok élén. Ma is itt van mindegyik közöttünk. Milliárdosként tengetik az életüket és uszítják egymásra az embereket a csatlósaikon és haszonélvezőiken keresztül. 34 év alatt a valódi demokráciának a halvány fénye sem derengett egyetlen egyszer sem ebben a hazában. Egy lépést nem tett előre ez az ország, hogy közelebb kerüljünk Európához, miközben tengernyi pénz tűnt el a politika útvesztőiben. Kezdeti vágyaink pedig egyre messzebb kerültek az elérhető valóságtól.  Ma, Európa egyik legszegényebb országa vagyunk! Elég volt belőletek mihaszna politikusok és pártok! Szemétre veletek!

Én adok egy esélyt Magyar Péternek! Igaz, hogy nekem már nem sok veszítenivalóm van. De van három unokám, akik előtt még ott az élet. Nem szeretném, hogy vármegyékben, főispánok és ispánok jobbágyaként és cselédjeként kelljen leélniük az életüket, vagy külföldre menekülve távol a hazától. A másik ok, hogy nekem már nincs még egyszer 34 évem arra, hogy majdcsak megjavul Orbán Viktor, vagy majdcsak leváltja egyszer az ellenzék. ELÉG VOLT! 

Magyar Péter, hajrá! Lássuk, Te mit tudsz?!    

Megjegyzések

  1. Egyetértek veled!

    VálaszTörlés
  2. Igazad van Gyuri legyen már valaki aki normálisan tudna gondolkodni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, és persze ne az legyen az első, hogy mennyi legyen a fizetésem és ,hogy mit lehet még ellopni?

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Álljunk meg egy baráti szóra!

Nehrer György: Posványosi szemle

Nehrer György: Luxor