Jókai Mór

 



Nehrer György:  Jókai Mór

Üljünk le egy percre a balatonfüredi Tagore-sétány padjaira, és gondolkodjunk el  T.K. javaslatán.  Vegyük komolyan, vagy csak legyintsünk rá? Megtehetjük ezt is, azt is...

 Olvastam T.K. írónő véleményét  melyben Jókai Mór,  Aranyember c. regényének a kötelező olvasmányokból történő eltávolítását javasolja.  Értetlenül állok a javaslata előtt, melyre több indokot is felhozott. Szerintem nem kellett volna. Úgy gondolom a legfőbb indok az volt, hogy beszéljenek róla. Mindegy, hogy mit, csak az érdeklődés középpontjában legyen. Marketing fogásnak jó volt!  Gratulálok! Sikerült!  Amúgy meg: felejthető az egész megnyilvánulása.

Hacsak simán  azt mondja azért gondolja úgy amit gondol, mert neki nem tetszenek Jókai írásai, akkor ezt akár meg is értem, mert nekem meg a Harry Potter nem tetszik. Azt meg éppen be akarják tenni az ajánlott olvasmányok közé. Ezzel szerintem semmi baj nincs, hiszen az teljesen szubjektív dolog, hogy kinek mi tetszik és mi az, ami nem tetszik. Azért a diákoknak, az utánunk jövő nemzedékeknek   csak kell valamilyen kapaszkodót adni a világ dolgainak megértéséhez.  Az mégsem működhet, hogy minden olyan könyvet félresöprünk melyet a magyar irodalom klasszikusai írtak, és minden olyan írás jöhet ami könnyen olvasható és ugyanolyan könnyen felejthető is. Mi lesz az értékrenddel? Mi lesz a felhalmozott tudással?- ha csak a silány és a giccs válik értékteremtővé. Szerintem minden generáció felelősséggel tartozik az őt követő generációkkal szemben, hiszen ha nem így lenne, akkor ma csordáról és nem nemzetről kellene beszélnünk. Persze, a csordának is van egyfajta szellemisége. Kérdés az, hogy ezt szeretnénk-e látni az unokáinkon?  

Jókairól  nem csak azoknak akik szeretik az írásait.

 "Légyottok a halállal"   Fejezetekben megjelenő írásainak egyik részletét ajánlom. Az összes részt érdemes elolvasni bár nem tudom, hogy hozzáférhető-e másutt. 1888 Magyar Szalon. 

"Nemzeti haladásunk" c. írása igen tanulságos  1856 Vasárnapi Újság

"Történeti tünemények"  (nő-lázadás ) Férfiak és nők kapcsolatáról és persze a valóságról. 1856 Vasárnapi Újság

Mindhárom írás itt érhető el eredetiben: 1856-1888                                  

  

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Álljunk meg egy baráti szóra!

Nehrer György: Posványosi szemle

Nehrer György: Luxor