Előválasztási program



A  "Jelek" Irodalmi, Kulturális és Közéleti oldal lehetőséget biztosít mindegyik ellenzéki párt  jelöltjének  arra, hogy az előválasztásra készített programját bemutassa. 
 
Dr. Márton Roland (MSZP)



ELŐVÁLASZTÁSI PROGRAM

Legyünk Közép-Európa ipari-technológiai központja!


Tisztelt Székesfehérváriak!

Szeretem Székesfehérvárt, ezért az a célom, hogy minden fehérvári jobban, egészségesebben és boldogabban élhessen. Városunk adottságait mindenki irigyli, akivel csak beszélek, gazdaságunk egyedülálló lehetőségeket kínál. Én is büszke vagyok rá, de tudom, mennyi munka, mennyi ember tehetsége és szorgalma kell ahhoz, hogy ilyen legyen.

De meggyőződésem, hogy ennél többet is el tudunk érni közösen. Programom azt célozza, hogy Székesfehérvár Közép-Európa ipari-technológiai központja legyen, a mindennapi életünk ahhoz illő színvonalával.  Az elmúlt tíz évben nem aknáztuk ki adottságainkat és az országos helyzet miatt sokan mentek el egy jobb élet reményében városunkból.

Tíz év alatt városunk lakossága 101 ezerről 95 ezerre csökkent. Ennyi hagyomány, tehetség és teljesítmény nem üresedhet ki amiatt, hogy akik arra hivatottak, nem képviselik az érdekeinket. Nem betonba öntött álmokra van szükségünk, hanem elérhető és minőségi közszolgáltatásokra és a megélhetés biztonságára.

Ahhoz, hogy Fehérvár legyen Közép-Európa ipari-technológiai központja, azonban változásra, kormányváltásra van szükség. A fehérváriak nélkül pedig nincs kormányváltás! Igazságos és zöld politikát akarok: az embert kell minden cselekvésünk közepébe helyezni. Az ő biztonságát, egészségét, jólétét, mert a fehérváriaknak is jár a tisztességes fizetés, a minőségi egészségügy, a fenntartható környezet, a megfizethető lakhatás, a biztos megélhetés, az időseknek pedig a tisztességes nyugdíj.

Három ígéretem a fehérváriaknak

Székesfehérváron is a közszolgáltatások fejlesztésébe kell elsősorban beruházni. Három konkrét fejlesztést ígérek, amit a székesfehérváriak közvetlenül nyerni fognak a kormányváltással és a Karácsony-kormánnyal:

1. ígéretem: Bérlakásépítési program indítása.

A pályakezdő székesfehérvári fiatalok és a képzett dolgozók külföldre vándorlása súlyos problémát jelent. Az elvándorlás oka az alacsony bérek mellett a meredeken emelkedő lakhatási költségek. Azt javaslom, hogy kormányzati segítséggel önkormányzati bérlakásokat építsünk és újítsunk fel. Az égető lakhatási válságot a piac nem oldja meg. Ezek a közösségi tulajdonú beruházások képesek kontrollálni az árakat a lakáspiacon és mérsékelni az árak további elszabadulását, hogy a lakáshoz jutás ne vágyálom vagy brutális anyagi teher legyen.

Javaslatomat a fehérvári pályakezdő fiatalokra és családokra fókuszálom. Bérlakásokat három méretkategóriában kell építeni: a 35-40 m2-es lakásokat az egyedülállóknak, a 45-50 m2-es lakásokat a pároknak, míg a gyermekes családoknak 55-60 m2-es lakásokat.

Javaslatom fontos eleme, hogy a bérlakások bérleti díja nem lehet több havi 1000 forint/m2--nél.

2. ígéretem: Egészségügyi Diagnosztikai Központ építése, ingyenes szűrővizsgálat-csomagok biztosítása a székesfehérváriaknak.

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a szűrő- és diagnosztikai vizsgálatok elérhetőségében súlyos hiány van. Döbbenetes mértékűre duzzadtak a várólisták, ami a magánegészségügy felé tereli a fehérváriakat, de azokat az árakat csak egy egyre szűkebb réteg képes kifizetni. Egy magát európainak tartó városban az egészségügy nem üzlet, hanem közszolgáltatás!

Ezért azt javaslom, hogy alapítsunk egy új intézményt: építsük fel a Székesfehérvári Egészségügyi Diagnosztikai Központot, ami hozzájárul a betegségek korai felismeréséhez, a kezelések időben történő elindításához. A Diagnosztikai Központban világszínvonalú diagnosztikai berendezéseket javaslok üzembe helyezni: a legmodernebb CT, MR, lézeres mammográfia, ultrahangos képalkotó eszközöket és vírusdiagnosztikát. Olyan intézményt akarok létrehozni, amely garantálja, hogy minden fehérvári állandó lakos háziorvosi, szakorvosi beutaló alapján egy héten belül időpontot kapjon a neki javasolt diagnosztikai vizsgálatra, méghozzá ingyenesen!

A XXI. század a pandémiás kihíváson túl a szív- és érrendszeri betegségek és a tumoros betegségek százada. Egyetlen védekezés van: a megelőzés, az időben elvégzett diagnosztikai vizsgálat. Nem lehet 6-8 hónapokat várni egy-egy vizsgálatra, hiszen ez a legtöbb esetben végzetes késlekedés. Ezért javaslatom része, hogy a Diagnosztikai Központ ingyenesen igénybe vehető, az adott életszakasznak megfelelő szűrővizsgálat-csomagokat fog kínálni három fehérvári korosztály számára: a 45 és 55 év közöttieknek, az 55 és 65 év közöttieknek, valamint a 65 éven felülieknek. Így időben ki tudjuk szűrni a betegséggyanúkat, ezzel pedig óriási költségeket és szenvedést spórolunk meg az egyénnek és a társadalomnak is a megelőzés révén.

3. ígéretem: Zöld lakótelepek program indítása.

Évről évre elkerülhetetlenül emelkedik a hőhullámos napok gyakorisága, intenzitása és időtartama is, ez pedig Székesfehérváron leginkább a lakótelepen élőket viseli meg.

Azt javaslom, hogy városunk adottságait kihasználva lakótelepeinken talajvízre fúrt közcélú kutak rendszerbe szervezett üzemeltetésével oldjuk meg a növényzet hűsítő zöldjének nevelését, gondozását. A nyári forróságban a sütőként melegedő parkolók takarását és kúszó növényzettel futtatását is meg lehet oldani az így rendelkezésre álló víznek köszönhetően, ami nemcsak hasznos, de a szemnek is szép.

Az általam kidolgozott Zöld Lakótelepek Program a 2010 előtti sikeres panelprogram folytatásaként európai uniós forrásból és a Karácsony-kormány támogatásával a megújuló erőforrásokat, a napenergiát és a szélenergiát a lakótelepi lakásban lakó fehérváriak szolgálatába akarja állítani. Terveim szerint a panel épületek tetején elhelyezett 60-110 m2 alapterületű 9.000-15.000 kWh/év teljesítményű napelem felületek és 2000-4000 W teljesítményű vertikális szélturbinák biztosítani fogják az épületek és lakások hűtéséhez szükséges energiát, sőt az okos világítás is működik belőle.

Beton helyett ültessünk fákat! A fásítást azonban nem a város határába javaslom, hanem a lakótelepeinkre és a belváros köré, mert ott van igazán szükség rá. A zöld lakótelep program megvalósítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a felmelegedés ellenére lakótelepeink komfortosan lakhatóak maradjanak.

Három kiemelt ügy, amiért küzdeni fogok a parlamentben

Olyan kormányra van szükség, amely a társadalom 99 százalékának érdekeit képviseli a kiváltságosok 1 százalékával szemben. Karácsony Gergely eddig bejelentett vállalásai garanciát jelentenek arra, hogy szintet tudunk lépni a bérfelzárkóztatásban és a hazai vállalkozásokra alapozott gazdaságfejlesztésben.

1. kiemelt ügyem: Fizetésemelést a dolgozóknak, lehetőségeket a hazai kkv-knak!

A Fidesz az alacsony bérű, kizsákmányolt munkaerőre és az alacsony hozzáadott értékű munkahelyekre építette gazdasági modelljét. Az a célom, hogy a magyar gazdaságot a magasabb bérezésű, magasabb hozzáadott értékű munkahelyek jellemezzék. Elszántan fogok küzdeni a munkavállalói jogok erősítéséért, a nettó minimálbér drasztikus emeléséért, a kollektív bérmegállapodások rendszerének bevezetéséért. Gazdaságösztönző politikánk középpontjába pedig a hazai kis- és középvállalkozásokat helyezzük.

2. kiemelt ügyem: Létbiztonságot minden nyugdíjasnak!

•         70 ezer forintra emeljük nyugdíjminimumot!

•         A nyugdíjemelés meghatározásánál az infláció mellett a keresetek emelkedését is figyelembe vesszük, felzárkóztatjuk az alacsony nyugdíjakat!

•         Visszaállítjuk 13. havi nyugdíj rendszerét!

3. kiemelt ügyem: Versenyképes, esélyteremtő oktatást!

A gyermekek versenyképes tudása a 21. századi Székesfehérvár legfontosabb beruházása. Azt javaslom, hogy az óvodai előkészítés után teremtsük meg a feltételeit az általános iskolai hatékony idegennyelv oktatásnak, az informatikai, és a robotikai képzésnek. Küzdeni fogok a pedagógusok jobb anyagi és erkölcsi megbecsüléséért és az oktatási intézményeink felújításáért is. Szándékomban áll meggyőzni a Karácsony-kormányt a diákhitel ösztöndíj-programmá alakításáról, mert nem hiszem el, hogy nincs erre Magyarországnak 25 milliárd forintja. Ne adósítsuk el a diplomásokat a legnehezebb életszakaszukban!

Ha szintet tudunk lépni ezekkel a beruházásokkal, akkor eséllyel célozzuk meg, hogy Közép-Európa ipari technológiai központja legyünk. Hiszen így leszünk képesek a jelenlegi termelési láncokból szintet lépni és magasabb hozzáadott értékű munkahelyek sokaságát létrehozni Székesfehérváron. Mert ez fogja jómódúvá tenni a székesfehérváriakat, ez ad nagyobb jólétet mindannyiunknak és ez teszi biztonságossá a mindennapi életünket is.

Hiszem, hogy ezekért az ügyekért kell kiállni erővel és ésszel. Erre készülök, esélyes jelöltként ehhez kérem a támogatásukat az előválasztáson!

                                                                                                                                                                                                          

                                                                                                             Dr. Márton Roland



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Álljunk meg egy baráti szóra!

Nehrer György: Posványosi szemle

Nehrer György: Luxor